11.03.2003. VEČERNJI LIST

Otišao veliki sportaš i ljubitelj života


Izvanserijski i iznimno uspješan život jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena prof. dr. Žarka Dolinara naglo je presječen kratkom bolešću. U švicarskom Baselu 9. ožujka u 82. godini umro je naš proslavljeni stolnoteniski prvak. Kao 14-godišnjak Žarko se prihvatio ping-ponga nakon što je na nogometu slomio nogu! Zbog toga je kod kuće bio prisiljen sjedeći igrati i to na stolu veličine 150 cm. Prvi njegov reket nije imao dršku, pa je Žarko podbočio drugu stranu reketa prstima i to je razlog što se priklonio penholderu i tako igrao cijelog života.


U trezorima naše sportske povijesti ostat će zabilježeno da je bio prvi Hrvat koji je osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu (Kairo 1939.) i prvi hrvatski sportaš uopće koji se okitio naslovom svjetskog prvaka!

Žarko je ispunio vitrine vrijednim trofejima i nagradama s mnogih borilišta, od prve nagrade brončane tintarnice do pehara i osam medalja sa svjetskih prvenstava.
S partnerom Subotičaninom Vilimom Harangozom osvojio je Svjetsko prvenstvo 1954. u londonskom Wembleyu, i to je biser njegove karijere.

Nanizao je još 25 trofeja s međunarodnih natjecanja i turnira. S lakoćom je igrao, nikad umoran ili iscrpljen, iako je nevjerojatno malo trenirao. U stolnoteniskoj areni lako ga se uočavalo onako snažnog i visokog s tradicionalnim zelenim sjenilom nabijenim na čelo. Držao se uza stol mašući sa svojim golemim reketom, daleko većim od današnjih uobičajenih reketa. Bio je majstor sjajnog refleksa i izvanredne anticipacije. Racionalni igrač, taktičar velikog formata.
U igri glavno mu je oružje bilo snažan forhend-drajv, posebno paralele. Mogao je izvlačiti, dok nije dobio "zicer", pa bi onda raspalio lopticu po svim uglovima. Hazardnim udarcima zbunjivao je suparnike. Penholderaša Dolinara s pravom ubrajamo u preteče kasnijih tajfunskih napada Azijaca - Japanaca i Kineza.

Zagreb je za rođenog Koprivničanca postao i ostao grad njegove mladosti i grad najljepših životnih trenutaka. Prof. dr. Žarko Dolinar bio je vrhunski sportaš, ali i čovjek snažnog intelekta, enciklopedijskog znanja, izuzetno elokventan sugovornik. Godinama se bavio znanstveno-istraživačkim radom. Njegovo ime imalo je težinu u svjetskim znanstvenim krugovima. Humanist, vizionar, analitičar. Njegovu znatiželju, posebno posljednjih godina, privukla je genetika, čiji je vrstan poznavalac postao. Kao malo tko, imao je iznimno širok dijapazon zanimanja... Tužni smo i žalosni. Spušten je reket velikog majstora i neumornog globtrotera. S Dolinarom smo izgubili jednog od najvećih naših sportaša, a njegovom smrću mnogo je izgubio i svjetski i hrvatski stolni tenis.

Zdenko Uzorinac


Mesićeva sućut HOO-u

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je brzojav sućuti Hrvatskom olimpijskom odboru u povodu smrti Žarka Dolinara:

"Gospodin Dolinar bio je svestran sportaš, znanstvenik i humanist koji je svojim idealima i moralnim načelima ostao vjeran cijeli svoj život, ispunjen bogatim i različitim interesima. Bio je osoba goleme životne energije i enciklopedijskog obrazovanja, uvijek spreman pomoći svojoj zemlji znanjem i iskustvom. Njegovi sportski uspjesi imaju posebno mjesto u povijesti hrvatskog sporta, a znanstveni i humanitarni dosezi visoko mjesto na galeriji najvećih hrvatskih sinova. Njegov životni opus ostavlja dubok trag u svim djelatnostima kojima je posvetio dug, uspješan i častan put".

natrag na novosti